Bussutflykt österut: Bonadsmuseet i Unnaryd, vadmalstamp, vävstugan ställer ut.

Kategorier

  • Bussutflykter

Dag/tid

  • 23 september
  • 24 september

 

 

 

8.00 Bussen startar vid Halmstad Arena

Besök Bonadsmuseet i Unnaryd, en vadmalsstamp och en vävutställning arrangerad av Unnaryds vävstuga.

Allt kommer vara inom promenadavstånd. Gruppen delas upp för det olika aktiviteterna. Fika serveras.

ca 13.00 Åter i Halmstad

Pris: 250:-

www.ujh.se

Engelskspråkig guide finns.

Beställ din resa hos Ticketmaster.

Följ med på en bussutflykt österut, in i det halländska skogslandskapet. Resans mål är orten Unnaryd som idag har ett unikt litet Bonadsmuseum. I södra Sverige, från skånska Bjärehalvön i väster via södra Halland, norra Skåne, södra Småland och bort till Blekinge i öster, fanns en tradition från 1750-talet och framåt, att vid fest dra stugan med målade naivistiska bonader och vackra opphämta-hängkläden. De hör samman med byggnadstypen, det sydgötiska huset som också kallas högloftsstuga.

I en omkrets på 70 km är Unnaryd det nav där de sydsvenska bonadsmålarna var aktiva. Flertalet känner vi idag till namnet på och de omtalas också i form av olika skolor, d v s grupper som lärt av samma mästare.

Fascinerande bilder återger både bibliska berättelser och vardagliga scener. www.bonadsmuseum.se

Museet drivs av Unnaryd-Jälluntofta hembygdsförening som ansvarar för flera byggnader på området. Bl a har en stamp för att bereda ylletyg till vadmal iordningsställts. Stampen kommer förevisas och satsningar är på gång så fler får möjlighet att komma hit för att bereda sina handvävda ylleräckor.

Unnaryds vävstuga är aktiva sedan 1989 och har 18 medlemmar. På logen finns en utställning med föreningens handvävda alster och representanter finns på plats för en visning av utställningen genom att berätta om tekniker och material.